понеделник, 13 май 2013 г.

Партньорска среща в София 12-17март


Според  програмата на проекта през месец март е наш ред да бъдем домакини на партньорска среща.
           В училището  закипя  трескава подготовка. Включиха се всички. На родителска среща и чрез сайта на нашето училище уведомихме родителите и поискахме тяхното съдействие за настаняването на деца от чужбина, както и за кулинарната изложба. Информирахме медиите и институциите за предстоящото събитие.
Гостите от осем страни пристигнаха на 12 март. Ученици от Полша Унгария и Латвия бяха настанени в семейства на деца от нашето училище.
           Визитата на партньорите започна на 13 март с разходка из София. Първо посетиха Националния исторически музей, 



където се запознаха с богатото културно-историческо наследство на България.
Най голям интерес предизвика Панагюрското златно съкровище и азбуката.






Снимаха се в класната стая от периода на Възраждането.



  


Възхитиха се от пищността на българските национални костюми и кукерските маски.
Обядваха в ресторант „България”, където опитаха ястия от традиционната  българска кухня.





Разходката продължи в централната част на София. Видяха Руската църква, паметникът на Цар Освободител, Народното събрание, Софийски университет, Паметникът на Кирил и Методий и Народната библиотека.







Възхитиха се на великолепието на Храм-паметник ”Александър Невски”.






 Видяха и църквата Света София, Етнографския музей, Президентството, останките от древна Сердика.




 Пиха вода от минералните извори и видяха  различни храмове, което е доказателство за религиозната толерантност на българите. Спряхме се в Халите, където се потопиха в атмосферата и опитаха от различните храни на кулинарните щандове.
Вечерта беше посветена на българската кухня, песни и танци. В ресторант „Чевермето” опитаха прословутата „Шопска салата”, „Чушка бюрек”, „Пилешко филе”,и „Баница”. 

Танцуваха и пяха.





               На 14 март  цялата делегация, която се състои от 75 човека (директори, учители, ученици и родители), посети нашето училище.
В 9:00 директорът на 51 СОУ- Г-н Асен Александров и цялото ръководство, ученици и учители ги посрещнахме на входа с питка и сол по стара българска традиция .
На церемонията присъстваха представителки от образователния отдел на испанското посолство. Под развяващите се флагове на страните участнички се снимахме за спомен. 



Гостите направиха кратка обиколка на училището. Вратите на всяка стая бяха отворени и те можеха да видят как протича учебният процес. Спряха се и пред нашият кът "Коменски" с много проекти посветени на партньорските държави и тяхната кухня. Снимаха се пред витрините, където сме изложили всички подаръци, сувенири и рекламни материали, които представят техните страни.



След кратка среща /кафе пауза/ на гостите с нашите учители,




 ги разделихме на групи за посещения на специално подготвени за тях часове.
Гледаха театрална постановка.




 Включихме ги в  разнообразни и интересни дейности. Показахме най- новото в обучението-ENVISION –работа с безжични мишки






презентации, разговори, кулинарна работилница, изработване на мартеници. 







Направиха заедно торта-логото на проекта.





Всички гости посетиха параклиса и играха българско хоро. 







Заедно направихме торта-логото на проекта


Нашите художници  показаха работата на учениците от паралелките по изобразително изкуство.






Благодарение на високите технологии, с които разполага нашето училище, Анна Рита-главният координатор от Италия, осъществи видеовръзка с нейните ученици, които отправиха поздрав към всички участници.



          След почивка между 12 и 14ч. стола на училището се превърна в зала за презентации. Кратката програма започна с италианска песен (химн на проекта) изпълнена от наши ученици, която беше бурно аплодирана от всички.






 Тази част от срещата беше посетена от представител на образователния отдел на турското посолство, от г-жа Парнева от община Красно село.
            Продължихме с  презентации на тема "Специални храни за специални случаи и забранени храни",т.е храните свързани с религиозните празници в различните държави.





             В 18:00 завършихме деня с кулинарна изложба. Госпожа Кастрева от Столичния инспекторат по образование имаше честта да я открие.
Показахме богатството и разнообразието на българската кухня и прочутото българско гостоприемство. Повечето от храните бяха приготвени от родителите.






























Бяхме поканили представители от печатните и електронни медии, които отразиха събитието.

Нова телевизия направи репортаж за събитието, който беше излъчен на 02.04.2013

           Всички координатори се снимахме с тортата , която представляваше обединена Европа и всяко парче като част от нея.



Накрая завършихме с танци на народите, които бяха специално подбрани. 
Стана весело и но хорото се хванаха учители и ученици от всички страни.
              На 15 март гостите посетиха Пловдив. Те бяха очаровани от старинните къщи и тесните калдъръмени улички.



 Посетиха Етнографския музей и Античния амфитеатър.



 На обяд опитаха „Пилешка кавърма”.
Вечерта имаше гала вечеря в ресторанта на хотела с много танци.
             

На 16 март посетихме „Рилски манастир”.
Гостите се впечатлиха от изящните  стенописи и красивия иконостас. Поклониха се пред останките на свети Иван Рилски и си купиха сувенири за спомен. 





На обяд опитаха прясно приготвена пъстърва. 

След това децата си поиграха със снега, защото за някои от тях това е нещо, което никога не са виждали.




В края на екскурзията завършихме с покупки в THE MALL.
              
На 17 март  гостите си отпътуваха изпълнени с впечатления, приятни емоции и много нови приятели- нашите ученици и техните семейства.




              Идеите на проекта бяха осъществени.
Освен това, след усилена работа, създадохме кулинарна книга с рецепти за закуска обяд и вечеря традиционни за всяка страна участничка. Направихме 2 варианта: на английски и италиански.